Kaukokatseinen Kangasala!

Kangasalan kuntavaalit 2025 

Olen Cristian Seres, syntynyt Kangasalla 1978 ja asun Vatialassa. Työskentelen IT-alalla mm. Linuxin ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen parissa. Koulutukseltani olen diplomi-insinööri. Olen utelias tutkimaan uutta, mutta arvostan vanhoja ja hyvin tehtyjä asioita.

Olen toiminut noin 18 vuotta Tampereella As Oy Koivistontien rintamamiestalojen hallituksen puheenjohtajana. Tehtävä on mielenkiintoinen ja siinä yhdistyvät monet minua kiinnostavat aihepiirit: historia, ratkaisuvaihtoehtojen vertailu, uusien ideoiden edistäminen sekä energiaa säästävien ratkaisujen käyttöönotto.

Maailman muutosta ei minusta tule pelätä, vaan esimerkiksi ilmastonmuutokseen on paljon erilaisia ratkaisuja, joita yhdistämällä ihmisten elintason ei tarvitse laskea, vaan pikemminkin voidaan luoda uusia työpaikkoja Suomeen. Vaikeudet ja ongelmat voidaan voittaa – täytyy vaan kääriä hihat ja ryhtyä toimeen. Yhteistyöllä, hyvällä suunnittelulla ja ongelmia ratkomalla päästään vähitellen tavoitteeseen. Luottamusta rakentamalla ja aidolla auttamisen halulla pystyy muodostamaan yhteiset tavoitteet myös niiden kanssa, joilla on erilainen arvomaailma.

Kirjoitan nopeasti kymmensormijärjestelmällä, useimmiten itse kehittämälläni DAS-näppäimistöasettelulla, mutta myös perinteisellä qwertyllä. Yhtenä harrastuksena minulla on museoautot.

Olen ollut vihreiden jäsen yli 15 vuotta. Vihreät arvostavat koulutusta, tiedettä ja ratkaisukeskeisyyttä, jotka ovat minullekin tärkeitä. Mielestäni vihreät ymmärtävät, että asioilla on hinnan lisäksi myös arvo.

Cristian Sereksen kuva. Ehdokasnumero ***

ota yhteyttä

Voit tukea vaalikampanjaani lahjoituksella.

Lahjoita

Voit ottaa yhteyttä sähköpostitse.

Vatialan lähijunan puolesta

vaaliteema 

Paikallisjunat kulkevat jo Nokialle, Lempäälään ja Orivedelle, mutta Kangasala jäi ensimmäisestä junasta. Nykyinen rata palvelisi Ruutanan ja Vatialan asukkaita erinomaisesti.

Edelleen on aika selvittää kunnolla Vatialankin seisakkeen toteuttamismahdollisuudet Holvastintien ylikulun kohdalle takertumatta pelkkään radan kaltevuuteen. Noin 4 000 asukasta yhteensä Kangasalan ja Tampereen puolella rajaa asuu 700 metrin säteellä tästä pisteestä. Heidän matka-aikansa Tampereelle paikallisjunalla lyhenisi murto-osaan verrattuna nykyiseen joukkoliikenteeseen.

Poissulkevana vaihtoehtona Vatialan seisakkeelle esitetty Vehmainen on teollisuus- ja pientalovaltaista aluetta, joka tuskin saavuttaisi läheskään yhtä suuria matkustajamääriä. Nattarin asukkaita Vehmaisten vaihtoehto ei enää yli 2 km etäisyytensä vuoksi palvelisi.

Kauka- ja Pitkäjärven luonnon puolesta

vaaliteema 

Kaukajärven eteläpuolelle on vireillä Saarenmaan osayleiskaava, jossa tutkitaan uusia ajoreittejä ja loma-asuntojen vakituisiksi muuttamista.

Allekirjoitin aikanaan vetoomuksen Kaukajärven ja Pitkäjärven luonnontilan turvaamiseksi sekä lähetin muistutuksen Kangasalan kaupungille. Luonnonkauniista Kaukajärven ja Pitkäjärven alueista on huolehdittava suunnitelmissa, jotta rannat säilyvät tulevillekin sukupolville.

Kestäviä vaihtoehtoja ja hyvää tiedottamista

mielipide 

Kangasalan tulee mahdollistaa pitkällä aikavälillä kestävien ratkaisujen valinta. Esimerkiksi rakentamisessa ja asumisessa pienilläkin valinnoilla voidaan tehdä ympäristötekoja. Kaavoituksella voidaan keskittää asumista sinne, missä on edellytykset toimivalle joukkoliikenteelle ja pitää arvokkaat luontoalueet eheinä.

Liikenne on suurin hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja Kangasalla. Olemassaoleva rataverkko Vatialaan ja Ruutanaan tulee saada paikallisliikenteen käyttöön – tekniset haasteet ovat varmasti ratkaistavissa. Tieliikennettä ei tule tarpeettomasti vaikeuttaa ja hidastaa. Kangasala voi olla kuntalaisten tukena vähäpäästöisen liikenteen edistämisessä, esimerkiksi sähköautojen pikalatauspaikkoja ei Kangasalla ole vielä yhtään.

Asukkaiden tulee saada helposti tietoa itseään kiinnostavista kaupungin asioista. Hyvällä tiedottamisella edistetään asukkaiden hyvinvointia.

Rauhanomaisen politiikan puolesta

vaaliteema 

Suomessa on perinteisesti osattu tehdä yhteistyötä hyvin erilaistenkin puolueiden välillä. Maailmalla kehitys kuitenkin on ollut huolestuttavaa, politiikka on muuttunut huutamiseksi, kärjistämiseksi, vähemmistöön jääneiden jyräämiseksi sekä täysien valheiden esittämiseksi. En halua tätä kehitystä Suomeen.

Olen jäsenenä Rauhankone ry:ssä, joka pyrkii tekoälyn avulla auttamaan ihmisiä ymmärtämään toisiaan ja toimimaan riidan osapuolten välissä rauhallisena tulkkina, joka vähentää väärinymmärryksiä tai koostaa suuresta määrästä eri ihmisten mielipiteitä kultaisen keskitien.

Kierrätys helpoksi

Sekajätteeseen menee paljon kierrätyskelpoista materiaalia ja kierrätysaste Suomessa on edelleen jäljessä EU:ssa sovittuja tavoitteita. Jos muovinkeräyspisteitä lisättäisiin sinne, missä on tiivistä asutusta, keräysaste Kangasalla todennäköisesti nousisi. kierratys.info sivusto näyttää hyvin, miten esimerkiksi Nattari/Liuttu on muovinkeräyksen katvealue. Vaatii viitseliäisyyttä lähteä esimerkiksi suurten taiteltujen pahvilaatikoiden tai styroxkuutioiden kanssa polkupyörällä tai bussilla useamman kilometrin päähän.

Mielestäni Vatialantien/Kangasalantien risteyksen lähettyville tulisi saada keräyspiste muoville ja yleisimmille muille kierrätettäville materiaaleille.

Joukkoliikenteen ja työkoneiden sähköistyminen

Sähköbussit tulevat lähivuosina parantamaan ympäristöä ja matkustusmukavuutta siellä, missä niiden käyttöönottoa edistetään. Vaikka uusien dieselbussien päästöt ovat pienentyneet, aiheuttavat ne kuitenkin paljon matalataajuista melua toisin kuin lähes äänettömät sähköbussit.

Vastaavasti erilaisissa työkoneissa nurmikonleikkureista kuormaajiin asti sähkö toisi asukkaille rauhaa, kun moottorin melu ja pakokaasut eivät häiritsisi kaupungin hoitaessa alueitaan.

Liikenteen sujuvoittaminen

Vastustan autoliikenteen tarkoituksellista hankaloittamista. Kokoojakaduilla 40 tai 50 km/h on turvallinen nopeus, kunhan rajoitusta valvotaan ja jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden risteyskohdat tehdään turvallisiksi näkyvyyden ja valaistuksen avulla. Välillä 30 km/h rajoituksia perustellaan sillä, että autoilijat kuitenkin ajavat vähintään 10 km/h ylinopeutta. Miksi nopeusrajoitusta noudattavien tulisi kärsiä siitä, että pieni joukko ajaa jatkuvaa ylinopeutta? Oikea ratkaisu on lisätä valvontaa tai tehdä teknisesti ylinopeuden ajaminen epämukavaksi - ei kiusata kaikkia autoilijoita.

Laadukasta rakentamista

Valitettavasti rakennusyhtiöiden bisnesmalli ja nykyiset rakennusmääräykset eivät ohjaa riittävästi laadukkaaseen ja kohtuuhintaiseen asumiseen. Osa määräyksistä kohottaa tarpeettomasti rakentamiskustannuksia tuottamatta lisäarvoa asunnon ostajille, esimerkiksi väestönsuojavaatimukset tai joustamattomat autopaikkavaatimukset, mutta myös asunnoilta tulisi vaatia laatua. Kaavamääräyksillä kunta pystyy vaikuttamaan siihen, että Kangasalla rakennetaan asuntoja, joita arvostetaan vielä 50 vuoden kuluttuakin.

Täydennysrakentaminen olisi monissa tapauksissa järkevää. Esimerkiksi kerrostalo taajamassa, jossa on hyvät liikenneyhteydet ja edessä on isoja remontteja. Kenties katto kaipaa remonttia ja olisi mahdollista lisätä uusi asuinkerros ullakolle tai purkaa tontin nurkasta autokatos ja myydä rakennusoikeutta kokonaan uuden kerros- tai rivitalon rakentamista varten ja järjestää pysäköinti uudelleen, huomioiden oikeat tarpeet autopaikoille. Valitettavasti lisärakentaminen on usein vuosia kestävä prosessi, joka vaatii asiantuntija-apua. Kangasalan tulisi huolehtia siitä, että täydennysrakentaminen on oikea mahdollisuus tiivistää asumista ja tuottaa laadukasta pitkäikäistä rakennuskantaa.